Дикі гуси: види, з фотографіями і назвами

Дика гуска – це проміжна варіація між качками і лебедями. Водоплавні птахи широко поширені на Землі налічується багато видів і підвидів. Розглянемо деякі різновиди та їх особливості.

dikie gusi: vidy, s fotografiyami i nazvaniyami55 Дикі гуси: види, з фотографіями і назвамиСпостерігається безліч видів диких гусей і у кожної з них є свої особливості

Звички

Дикі гуси на зиму відлітають в теплі краї, а у весняну пору, в кінці березня, коли ще не всі річки та озера звільнилися від льоду, повертаються на обжиті місця. Зупинки диких гусей на привал – дуже яскраве і незабутнє видовище.

При перельотах вони утворюють косяки, тримаються близько один до одного. Кількість птахів у зграї буває різним: від декількох особин до сотень. Тривалість життя пернатих – до 20 років, але в неволі цей термін збільшується.

Перед перельотом вони утворюють пари, але є види, що становлять сім’ї вже на місцях гніздування. Відмінними звичками диких гусей є те, що вони організовують гнізда і воліють жити поруч з хижими птахами (соколами, канюками), охороняють свою територію від хижих тварин (лисиць, вовків, собак і т. д.).

Коли ці перелітні птахи скидають пір’я, то ховаються в затишні місця, так як не можуть літати в цей час. А виростає новий покрив, і вони знову починають вести активний спосіб життя. Годуватися летять у вечірній час, а вночі повертаються назад до обмілинам. З першими променями сонця знову приступають до пошуку корму. Про те, чим харчуються гуси, піде мова нижче.

Місце проживання

Точки проживання залежать від виду. Дикі Гуси водяться в місцях неподалік від водойм:

  • на сирих луках;
  • в зарослих болотистих місцевостях;
  • у гирлах річок;
  • біля струмка;
  • біля озер, ставків і т. д.

dikie gusi: vidy, s fotografiyami i nazvaniyami56 Дикі гуси: види, з фотографіями і назвамиУлюблене місце перебування пернатих — різні водойми

Харчування

Гусак – травоядная птах, тому щипає траву, водорості і т. п.

Може є ягоди і зерно. У весняний час живиться пагонами поруч із водоймами і тим, що знайде на землі. Вживає молоду травичку, що постає після того, як зійде сніговий покрив.

Під час гніздування смакові пристрасті пернатих змінюються. В цей період вони їдять рдест – багаторічна водна рослина. Після того як виростять пташенят, переходять на свою звичайну їжу – рослинність біля води.

Гніздування

Майже всі види диких гусей стають статевозрілими до трьох-чотирьох років життя. Коли вони прилітають на гніздування, відразу вибирають місце для гнізда. Будівництвом займаються, як тільки сходять лід і сніг. Самки відповідальні за споруди, майструють їх з прибережних рослин, іноді з гілок. Всередині застеляють сухостоєм і м’яким трав’яним покриттям.

З кінця березня до червня гуска відкладає приблизно десять яєць. Висиджуючи потомство, вона не залишає гніздо, може тільки відлучитися недалеко, щоб покормиться, попередньо злегка закинувши кладку пухом і сухостоєм. Пташенята виходять на двадцять восьму — двадцять дев’яту добу.

Зимівля

У другій половині вересня дикі гуси, що зимують на півночі, відправляються в політ. В кінці жовтня рушають в путь ті, хто проводить зиму в більш теплих краях. Перельоти залежать від виду птахів. Так, гуменник перечікує зимову пору на берегах Атлантики, а сірі гуси відлітають в Африку, Азію і більш теплі місця Європи.

dikie gusi: vidy, s fotografiyami i nazvaniyami57 Дикі гуси: види, з фотографіями і назвамиЗ приходом осені гуси відправляються на зимівлю в більш теплі краї

Полярний гусак відбуває на зиму на узбережжі Тихого океану, гуси-белошеи — на заході США, білолобий гусак – країнах з субтропічним кліматом. Ще один вид – піскулька — мігрує в Грецію, КНР, на Каспій та узбережжі Чорного моря.

Види

Існує кілька видів пернатих, що відрізняються зовні, мають неоднакові звички і водяться в різних місцях.

На питання, скільки важить гусак, однозначної відповіді немає, показники у різних видів різняться.

Сірий гусак (Anseranser)

По праву вважається найбільшим видом з європейських гусей. Розмах крил до 180 см. Тіло довжиною 75 — 90 див. Важить до 5 кг. Пір’я сірувато-бурого кольору, є хвилеподібний візерунок в області шиї і на животі. На спині пір’я облямовані світлою смужкою, дзьоб буває рожевим і помаранчевим.

Живе біля водойм Північної і Центральної Європи, є і в помірному поясі Азії і на Далекому Сході. Визначити статеві відмінності за зовнішнім виглядом важко, лише самці трохи крупніше самок.

Гуменник

Вид з свого ареалу проживання досить великий, птахів прийнято відрізняти за розмірами, формами і величиною дзьоба. Виділено два підвиди гуменника:

  • f. middendorffii – найбільший з виду;
  • Serrirostris – самий великий дзьоб у цього виду.

Маса птиці — до 4,5 кілограмів. Довжина тулуба 40 — 49 см, розмах крил варіюється від 142 до 175 див.

Ареал проживання знаходиться в тундрових зонах Європи і Азії, від Гренландії до Далекого Сходу. Годуються ці гуси травою і ягодами. Зимівлі влаштовують на берегах водойм Азії і Середньої Європи, Середземномор’я і Чорномор’я, Японії, Китаї, Середній Азії.

dikie gusi: vidy, s fotografiyami i nazvaniyami58 Дикі гуси: види, з фотографіями і назвамиВид гусей «Гуменник» — найбільший зі свого підвиду

Особини сірувато-бурого забарвлення, нагадують сірого гусака. У них чорний дзьоб з рудою смугою посередині, у підвидів гуменника забарвлення дзьоба різний. Лапки рудого кольору. Картинки з зображенням таких гусей можна побачити в інтернеті.

Статевий диморфізм слабо виражений – самці трохи крупніше самок, окрас ж однаковий.

Білий або білий, гуска

Ця дуже яскрава і велика птиця, покрита слепяще білими пір’ям з чорними смугами, важить приблизно п’ять кілограмів. Розмір тулуба – приблизно 80 див. В Росії зустрічається тільки в Заполяр’ї, на острові Врангеля. Зимувати відбуває до Мексиканської затоки або в інші південні місцевості з теплим кліматом.

Сухонос

Інша назва – китайська гусак. Відрізняється дзьобом, який довший, ніж у інших диких видів і його домашнього родича.

Важить приблизно 4,8 кг Забарвлення верхньої частини шиї, верхня частина голови – темно-бурого кольору. Боки і спина бурі з коричневими смужками, великими на крилах, дрібними на боках. Лапки червонуватого відтінку, дзьоб ж з білою облямівкою біля основи. Цей чорний гусак відрізняється білястого кольору шиєю і щічками.

Відмінність у гусаків і гусок виражене: самець має на дзьобі характерний наріст.

Гірський

Хоч вигляд вміє літати, зазвичай гірські гуси добре ходять по землі, навіть можуть бігати. Відмінно чудово плавають і пірнають. Висота польоту деяких особин – 10175 метрів (над Гімалаями), вище літають тільки грифи.

dikie gusi: vidy, s fotografiyami i nazvaniyami59 Дикі гуси: види, з фотографіями і назвамиГірські гуси воліють жити високо в горах

Водяться в горах Центральної Азії, селяться також у гірських місцевостях Середньої Азії. Деякі птахи будують гнізда на висоті 5000 метрів. Харчуватися краще в горах і на рівнинах.

Як довгошиїй літун виглядає? Забарвлення тіла сірувато-світлий, темний, подовжена шия з білою поперечною смужкою, біла голова з двома чорними смугами поперек неї. Лапи і дзьоб оранжево-жовтого кольору. Видимих статевих відмінностей немає. Корпус 71 — 76 см завдовжки, середня вага до трьох кілограмів, високий на ногах, дзьоб укорочений.

Курячий

Своє найменування, для дикого гусака кілька незвичайне, придбав не тільки з-за свого зовнішнього вигляду, але і завдяки звичкам. Вага цього виду досягає 6,8 кілограма, розмір тулуба – близько метра. Оперення сірого кольору з білими відмітинами. Голова маленька, шия коротше, ніж у інших видів. Маленький дзьоб повернутий вниз. Ноги видовжені, з короткими пальцями чорного кольору. Плавання і польоти вони не люблять, тому найбільше знаходяться на березі. Проживають на островах на півдні Австралії.

Нільський

Нільський гусак зараховується до сімейства качиних. Широко поширений в Африці, особливо їх багато поруч з Нілом. В Африці вважаються шкідниками, так як знищують врожаї, вытаптывая і з’їдаючи їх.

В Європу 18 століття, зокрема, Німеччину, Нідерланди, Великобританію і Францію, даний вид ввезли з метою одомашнення як декоративний. Але частина птахів втекла на волю. Тому нільські гуси там зустрічаються і в дикій природі.

Зовні вони середнього розміру, ноги подовжені і червонуватого відтінку, крила широкі, з голими наростами на згинах. Тіло від 63 до 73 см завдовжки, розмах крил від 134 до 154 см, вага відрізняється від 1,1 до 4 кілограмів.

Птахи володіють характерними «окуляри» навколо очей — шоколадного кольору, широкими. Загальний забарвлення має охристі, бурі і коричневі тони, струменистий малюнок. Дзьоб рожевого відтінку, облямований смужкою шоколадного кольору. Крила білі, махові пір’я темні, контрастні. Самці більші за самок, але забарвлення схожий, від чого статевий диффеоморфизм виражений слабо.

dikie gusi: vidy, s fotografiyami i nazvaniyami60 Дикі гуси: види, з фотографіями і назвамиМешкають біля Нілу, звідти і пішла назва «Нільські»

Андський

Андський гусак теж виділяється чудовим зовнішнім виглядом. Ця білий птах з темними смугами на спині і крилах має ще і чорне хвостове оперення. З білосніжним корпусом ефектно контрастують червоні лапки і колоритний дзьоб. Це невелике пернате важить приблизно 3,5 кг. Найменування говорить про місце проживання – Анди в Південній Америці.

Магелланова

Ще один красунчик з яскравим забарвленням. Важить мало – приблизно три кілограми. Білосніжне пір’я опушені сірими смужками. Особини жіночої статі мають коричневим оперенням і жовтими лапами, у самців лапки чорні. Проживають в Південній Америці.

Гусак-белошей

Або ж інше найменування – блакитний гусак. Назву дано за цікавою забарвлення пір’я. Птах часто зустрічається біля берегів Берингової моря, є на північному сході Росії, Алясці, в Канаді. Ці красиві істоти люблять пляжі і дюни біля водойм, хоча можуть гніздитися в болотистих місцевостях або на луках. Розмноження відбувається у дельти Юкон-Кускоквим на Алясці. Багато птахи мігрують на зимівлю на Алеутські острови.

Гуси-белошеи важать менше 3 кг. Шия коротка. Тіло близько 69 див. Самці і самки не відрізняються забарвленням, гуси лише крупніше гусок. Мають білу голову і задню частину шиї такого ж кольору, в дикій природі пір’я забарвлюються в «брудні» кольору з причини оксиду заліза, присутнього у водоймах. Горло і підборіддя гусака – белошея мають чорний колір, а все інше – строкатий, сіро-білий. Дзьоб рожевого відтінку, укорочений, лапки оранжевого кольору, а хвостові пір’я можуть бути чорно-білими.

Помічено, що кількість гусака-белошея з 1964 до 1986 року скоротилося, популяція з 139 000 птахів різко зменшилася до 42 000. Але з 1986 відновилася, зросла за чисельністю в 2 рази. На даний момент вигляд стабільний, але знаходиться в небезпеці через забруднення навколишнього середовища та інших диких тварин, що полюють на них. Людині вони в промислових цілях не цікаві – їх м’ясо зовсім несмачне. Тривалість життя гусака – белошея – 12 років.

dikie gusi: vidy, s fotografiyami i nazvaniyami61 Дикі гуси: види, з фотографіями і назвамиГусак-белошей, вид знаходиться на межі зникнення, на них полюють інші дикі тварини

Казарка

Казарки – водоплавні птахи, схожі на диких гусей.

Відрізняються від останніх меншою вагою. За кольором темніше, дзьоб коротше. Звуки видають схожі із собачим гавканьем. Далі опишемо найбільш популярні види, що мешкають нині на планеті.

Канадська

Це найвідоміша казарка, гнездящаяся в Канаді і на Алясці, її називають північноамериканським гускою. Величина і оперення різний у кожного з дванадцяти підвидів, які живуть в різних ареалах, в основному, на півночі Сполучених Штатів Америки. Є канадські казарки і на скандинавському півострові, і в Британії. Забарвлення сірувато-коричневий, груди білосніжна, шия з головою темні. Відрізняють цей вид білі плями на щоках і молочна смужка на хвості.

Червоновола

Цей маленький рудий гусак має помаранчеву грудку з білим контуром, чорне забарвлення на спині і животі. На голові є білі плями, а основна відмінність – потовщена шия і чубчик на голові. Фотографія краснозобых казарок ясно показує, які у них пір’я. Живуть в тундрах Європи, на Каспійському і Чорноморському узбережжях.

Чорна

Чорні казарки більше схожі на качок з-за невеликого розміру. Мешкають в тундрі Євразії, Заполяр’ї. Мігрують у зимовий період у Великобританії, Скандинавії. Відрізнити їх можна по забарвленню – чорне оперення з невеликими червоними цятками і білою смужкою на шиї.

Білощокий

Белощекие казарки важать всього два з половиною кілограми. Гніздяться в горах Європи, в тундрі. З назви зрозуміло, що характерна особливість – білі щоки. Зображення птахів є в мережі. Оперення чорне нагорі, біле внизу. Значно розвинені літальні та бігові навички.

dikie gusi: vidy, s fotografiyami i nazvaniyami62 Дикі гуси: види, з фотографіями і назвамиБілощока казарка, по назві можна здогадатися, птиці з білими щоками

Гавайська

Водиться на Гаваях. Птахи одомашнені на європейському материку. Через слабо розвинених перетинок плавають погано, внаслідок цього знаходяться, в основному, на березі. У п’ятдесятих роках 20 століття знаходилися на межі вимирання, але екологи врятували цей вид. В даний час це порівняно рідкісна птиця, як і червоний гусак.

Розведення

Розведення диких гусей – справа нескладна, птахи досить невибагливі. Привчити їх до рук можна швидко.

Для раціону потрібно досить підніжного корму, а також рясне напування водою. Холод пернаті переносять легко, тільки яйця несуть рідше. Для того щоб вихованці краще розмножувалися, потрібно включати електричне освітлення: це подовжить світловий день.

За сезон одна самка відкладає приблизно 80 яєць. В неволі виводити пташенят гуски можуть з восьми місяців, висиджуючи до 15 яєць. Формувати «сім’ї» випливає з одного гусака і семи гусок. На зиму самців відсаджують. Годуються злаками і травою пташенят переводять у тепле приміщення, стежать за тим, щоб вони не перекидалися на спину, оскільки самостійно повернутися в правильне положення вони не можуть.

Резюме

Дикі гуси живуть на планеті багато століть. Приручити їх можна досить легко, розведення проблем не становить. Шанс того, що вони проживуть у неволі довше, вище, ніж у дикій природі. Є кілька порід диких гусей, всі вони відрізняються зовнішнім виглядом і звичками і від домашніх родичів, і між собою. У Росії зустрічається більшість видів, багато занесені в Червону книгу, полювання на них заборонено.

dikie gusi: vidy, s fotografiyami i nazvaniyami63 Дикі гуси: види, з фотографіями і назвамиВідео

Подобається? Поділіться з друзями:
Корисні поради на кожен день