Гусак піскулька: місця проживання, способу життя, розмноження

До рідкісних птахів, поширених в природі, ставиться гусак піскулька. Назву він отримав за схожий на писк звук, видаваний під час польоту. За зовнішнім виглядом піскулька схожий з белоголовым гускою. Браконьєрське полювання, екологічні катаклізми призвели до того, що кількість особин стало катастрофічно малим. Тому на прохання норвезьких орнітологів птицю занесли в Червону книгу. Проблемою відновлення чисельності пернатих в цій країні займаються з допомогою різних охоронних заходів.

gus piskulka: mesta obitaniya, obraz zhizni, razmnozhenie30 Гусак піскулька: місця проживання, способу життя, розмноженняДля зниження браконьєрства, породу занесли в Червону книгу

Зовнішні особливості

Хоча зовні птах близька до свого сородичу белоголовому гусака, але по масі тіла вона значно менше. У довжину 65 сантиметрів, розмах крил – 135 див. По вазі це не надто великий екземпляр, всього півтора – три кілограми.

Забарвлення пір’я в гусака буро-сіре, а на животі і підхвістя – білосніжна. Відрізнити пискульку від інших видів гусей можна по білому плями на голові, яке досягає рівня очей. Молоді особини позбавлені цієї ознаки дорослої птиці. Виділяються на темному оперенні голови очі, як би оточені кільцями жовтого кольору.

З особливостей зовнішнього вигляду можна відзначити лапи червонуватого кольору, рожевий короткий дзьоб.

Спосіб життя

Піскулька відноситься до перелітних видів пернатих. Як тільки починає танути сніг, пташині зграї повертаються у рідні гнізда. Для пристрою гнізд гусак вибирає приховані від людських очей місця в гущавині чагарників або гірській місцевості.

Для пискульки важливо, щоб поруч з місцем проживання була вода. Гусака часто можна зустріти на невеликих водоймах, річках, де він знаходить собі їжу.

Хоча птах належить до водоплавним видами, але рослинний корм вона шукає по берегах озер, річок, а не у воді. Гуси люблять ласувати:

  • молодою зеленню трави;
  • листям, стеблами дерев;
  • осокою, хвощем;
  • культурними рослинами на полях – люцерною, вівсом, пшеницею;
  • фруктами.

gus piskulka: mesta obitaniya, obraz zhizni, razmnozhenie31 Гусак піскулька: місця проживання, способу життя, розмноженняПіскулька любить харчуватися, злаковими культурами, і фруктами

В період зміни оперення збільшується обережність птиці, так як тіло її не захищено пір’ям. Врятуватися від ворогів особина може швидким бігом або плаванням.

В кінці літа гуси пискульки збираються в зграї, проводячи тренування перед тривалим перельотом. Особлива тягар лягає на вожака зграї, що летить попереду всіх. Він повинен відрізнятися витривалістю, бути сильним.

Термін відлітати на зимівлю настає для пискулек в жовтні. В цей час гусей можна зустріти на берегах водойм, де відпочиває зграя після тривалого шляху. За день птахи пролітають майже півтори тисячі кілометрів.

У природі піскулька проживає від п’яти до дванадцяти років, в неволі – у два рази більше.

Розмноження

Після повернення на батьківщину у гусей починається шлюбний період. Сім’ї створюють самці після залицянь і шлюбних ігор. Домігшись любові самочки, гусак разом з нею готує гніздо, вирив ямку і обклавши її стеблами очерету, пір’їнками, мохом.

У тепле гніздо відкладається до восьми яєць світло-жовтого тону, які дбайливо висиджує гуска. Через 28 днів з’являються пташенята, тоді турбота про них лягає на плечі обох батьків. Щоб прогодувати потомство, їм доводиться робити короткі перельоти. Через три місяці вилупилися пташенята починають самостійне життя. Вони можуть вилітати з гнізда, добуваючи собі їжу.

Місця проживання

Для проживання гуси обирають важкодоступні ділянки, де багато трав’янистих боліт, заростей чагарників, непрохідних тропок.

gus piskulka: mesta obitaniya, obraz zhizni, razmnozhenie32 Гусак піскулька: місця проживання, способу життя, розмноженняУ зв’язку з забрудненням водойм, їх популяція біля них знижується

Зустрічають пискульку в північній частині європейського континенту. Підходить для життя птиці лісотундра Кольського, Скандинавського півостровів.

Зимують перелітні зграї в районі Чорного моря, на Каспії. Зупиняються на зимівлю в Угорщині, Румунії, Греції, Китаї, Азербайджані.

У зв’язку з пересиханням річок і озер, отруєння хімікатами рослин біля водойм знижується чисельність популяції пискулек. У Норвегії їх залишилося всього тридцять примірників. Допомагають знищити птахів і браконьєри. Діяльність заповідника півострова Канін, зоопарку в Москві спрямована на збереження цього унікального виду.

gus piskulka: mesta obitaniya, obraz zhizni, razmnozhenie33 Гусак піскулька: місця проживання, способу життя, розмноженняВідео

Подобається? Поділіться з друзями:
Корисні поради на кожен день