Страусиний жир: користь і шкода, застосування в косметології та медицині, склад

Незважаючи на значні наукові і технологічні досягнення людства, флора і фауна часто стають джерелом коштів, нітрохи не поступаються штучним по ефективності. Одним з прикладів такого рішення є страусиний жир, що отримується переважно від породи ему, найбільш відоме застосування якого – медицина і косметологія.

Історія страусиного жиру

Згадки про перші випадки використання страусиного жиру, також іменується страусиним маслом, відсилають до часів Стародавнього Риму і Карфагена. Легіонери Риму почерпнули знання про його цілющі властивості від аборигенів Північної Африки і активно використовували в медицині.

Чи знаєте ви? Страуси можуть розвивати швидкість до 70 кілометрів на годину, а для виконання поворотів вони використовують крила.

Крім військових, застосовувався він і жінками, насамперед в Карфагені, Персії та Єгипті. Отримав визнання він і в Австралії, де використовувався цілителями для лікування різних хвороб і відновлення після травм.
254577f1125abfb0428fba0be973a46b Страусиний жир: користь і шкода, застосування в косметології та медицині, склад
Досить довгий час олія не мало широкого поширення, що пояснюється ареалом проживання птахів – живуть вони на території Близького Сходу, Австралії та Африки. Однак після початку епохи великих географічних відкриттів і привозу страусів в країни Старого Світу воно знайшло популярність у всьому світі.

Страусиний жир

Зовні нагадуючи вершкове масло, жир на дотик сприймається схожим чином. Його консистенція не відрізняється особливою міцністю. Хімічна структура дуже багата різними речовинами, насамперед поліпшують стан шкіри. Воно проникає глибоко під епітелій, досягаючи м’язів і кровоносної системи, забезпечуючи тим самим максимально позитивний вплив на організм. Завдяки низькому вмісту фосфору жир ему з легкістю проникає в шкірний покрив людини, в той час як інші крему в силу більшого вмісту цього елемента діють менш ефективно.

Важливо! Продукт має високу вартість, а дешевизна – ознака підробки.

Видобувається продукт зі страусиних яєць і обробки не вимагає.
2948d0f6e4c7063666d811324cf2597c Страусиний жир: користь і шкода, застосування в косметології та медицині, склад

Чим корисний

Кількість позитивних властивостей страусиного жиру велике. Це речовина:

  • зволожує шкіру, що сприяє її здоровому стану і швидкому відновленню пошкоджень, у тому числі загоюванню опіків, ран і запалень;
  • запобігає розмноженню бактерій;
  • виконує функцію знеболюючого;
  • допомагає вилікувати травми м’язів.

Шкоди та протипоказання

Яких-небудь протипоказань або шкоди для здоров’я при застосуванні зафіксовано не було, випадки алергії також не спостерігалися. Страусиний жир придатний до вживання всіма людьми без винятків.
1d6b3a5c7e99156cac7d8f33c41bf79b Страусиний жир: користь і шкода, застосування в косметології та медицині, склад

Хімічний склад і калорійність

До складу входять:

  • 51% – олеїнова кислота, що забезпечує протизапальну дію;
  • 22% – пальмітинова кислота, завдяки якій шкіра регенерується і виробляються колаген і еластин;
  • 12% – лінолева кислота, зміцнює і відновлює м’язи і суглоби;
  • 9% – стеаринова кислота, стимулює імунітет і сприяє проникненню крему в шкіру;
  • 4% – пальмитолеиновая кислота, зволожуюча шкіру і надає їй еластичність;
  • 1,5% – гамма-лінолева кислота, завдяки якій виробляються різні гормони, насамперед простагландини;
  • 0,5% – міристинова кислота, переважна грибок і патогени.

Чи знаєте ви? Масло страуса може бути використано чоловіками в якості лосьйону після гоління.

Продукт складається практично з одних жирів (99%) і не містить білки і вуглеводи. Його калорійність – 899 ккал на 100 грамів.

Застосування страусиного жиру

Завдяки своїм властивостям масло активно застосовується в безлічі сфер людської діяльності. Три сфери більше за інших використовують його потенціал: косметологія, медицина і кулінарія.
36623bc1e5a76561b08ea85d17325eb6 Страусиний жир: користь і шкода, застосування в косметології та медицині, склад

В медицині

Медиками масло страусів використовується для лікування широкого спектру захворювань та травм:

  • допомагає шкірі відновитися після механічних ушкоджень, протидіє потертості і пролежнів;
  • загоює травми м’язів;
  • допомагає при хворобах суглобів, зокрема, якщо хворий має артрит або артроз;
  • ефективно бореться з шкірними висипаннями;
  • сприяє зникненню варикозу;
  • дає додатковий захист від ультрафіолету;
  • забезпечує здоровий ріст нігтів.

У косметології

У косметології масло застосовується для різноманітних цілей:

  • загоює рубці;
  • усуває вугровий висип, акне та екземи;
  • використовується в якості засобу для боротьби з целюлітом;
  • застосовується для профілактики облисіння.

dfdf4abd22b79fa3cdcf0ea53139d0d6 Страусиний жир: користь і шкода, застосування в косметології та медицині, складОстанній пункт варто розглянути більш докладно, оскільки олія широко використовується в рецепті масок для волосся. Крім облисіння він допомагає запобігти лупа, ламкість і сухість волосся, а маски на основі жиру мають цілющий ефект. Один з таких рецептів масок – втерти його в немите волосся, накрити їх шапочкою або косинкою на годину, після чого промити волосся кілька разів з шампунем.

Важливо! Треба враховувати, що масло має досить специфічний запах, який багатьом не до вподоби. Для його усунення в маску можуть бути додані обліпиха, кокос або пшеничні зародки.

В кулінарії

Як вже було сказано вище, жир страуса подібний до вершкового масла, а тому може бути використаний замість нього. Крім того, низький вміст холестерину надає йому дієтичні властивості. Він також може бути використаний в якості харчової добавки до різних страв, покращуючи їх смак.
1d86fcbd34721617e625c1de2e865c0b Страусиний жир: користь і шкода, застосування в косметології та медицині, склад
Страусиний жир на сьогодні постає цілком реальною альтернативою косметичних кремів і ліків від численних травм. Незважаючи на високу ціну, він часто стає кращим вибором у різних сферах людської діяльності.

Подобається? Поділіться з друзями:
Корисні поради на кожен день