Страус нанду: опис і фото, де мешкає, особливості та зовнішні характеристики

Багато відносять нанду до представників страусиного сімейства. Із-за деяких факторів зоологи вважають, що таке твердження не зовсім правильне. Давайте розберемося, хто такий нанду насправді.

Походження

По біологічній класифікації, страуси є представниками загону страусобразных, а нанду — нандуобразных. Останні зовні дуже схожі на страусів, але за розмірами значно менше. Думки вчених з приводу того, чи є нандуподібних і страусообразные родичами, розходяться. Одні вважають, що страуси відбулися від нанду і якимось чином перемістилися в Африку з Південної Америки. Поява нандуобразных відноситься до періоду палеоцену, вони точно мешкали в еоцені і є одними з найбільш давніх птахів планети. Інші вчені-зоологи стверджують, що ці птахи схожі еволюціонували по-різному.

Характеристика нанду

Нандуподібних отримали свою назву від крику, який вони видають. Він нагадує гарчання тваринного і чується буквально як «нан-ду». Найбільш часто так кричать самці в період розмноження. Птахів поділяють на два таксону — Дарвіна і звичайний.
34c3648517efd178f1b27b673245ea42 Страус нанду: опис і фото, де мешкає, особливості та зовнішні характеристики00376e1dde16a83fa4dadfa52ad7278f Страус нанду: опис і фото, де мешкає, особливості та зовнішні характеристики38adf5049caeff43affda9366ccd5d30 Страус нанду: опис і фото, де мешкає, особливості та зовнішні характеристики1f16ebd286ca7a0702cca77ea7963c6d Страус нанду: опис і фото, де мешкає, особливості та зовнішні характеристики17b02786224338572571a883f4f83c6d Страус нанду: опис і фото, де мешкає, особливості та зовнішні характеристикиcb347b7ebeb1994b77c609907a990469 Страус нанду: опис і фото, де мешкає, особливості та зовнішні характеристики79d2b96b84737196d65fa96a1e341a49 Страус нанду: опис і фото, де мешкає, особливості та зовнішні характеристики392cfcb49ce937dad3bc4d850c417b2c Страус нанду: опис і фото, де мешкає, особливості та зовнішні характеристикиde1d6026d577debacdac663384030d08 Страус нанду: опис і фото, де мешкає, особливості та зовнішні характеристики62067e448e8e5f5960172d1a21103502 Страус нанду: опис і фото, де мешкає, особливості та зовнішні характеристикиf989375ab64e6229e5e06fbe8e22effa Страус нанду: опис і фото, де мешкає, особливості та зовнішні характеристикиcc1a0f6f8636df71720a64135c72d49b Страус нанду: опис і фото, де мешкає, особливості та зовнішні характеристики029ac629b08e8dfebb0a74ec71068076 Страус нанду: опис і фото, де мешкає, особливості та зовнішні характеристики6703c37410a90c1dd0e9d72ce702d087 Страус нанду: опис і фото, де мешкає, особливості та зовнішні характеристикиcb93a9d5a91a952222c2280dc4d08cb0 Страус нанду: опис і фото, де мешкає, особливості та зовнішні характеристики4841fdf483799d48ad11451cfa6cd17c Страус нанду: опис і фото, де мешкає, особливості та зовнішні характеристики

Опис зовнішнього вигляду

У пташиному сімействі нанду є представниками великих нелітаючих видів. За розміром вони вполовину менше страусів. На відміну від страусоподібні, мають не двупалые, а кінцівки трипалі.
Чи знаєте ви? Крок нанду може дорівнювати двом метрам.
В кінці крил нандуобразных є виріст у вигляді кігтя. На думку зоологів, самці використовують його для залякування суперників у шлюбний період. В іншому зовні птахи дуже схожі і є єдиними представниками в своєму сімействі.

Зовнішній виглядХарактеристики
РозміриВеликі, зростання від метра до півтора, вага — 30-40 кг
ГоловаНевелика, пласка, покрита пір’ям. Дзьоб великий, прямий, плоский. Очі великі з густими віями на верхньому столітті
ШияДовга, покрита пір’ям
ОперенняВсі відтінки сірого: від темного до світлого, бурі і брудно-білі вкраплення
НогиДовгі, сильні, м’язисті
ПальціЗа кількістю три, кожен закінчується гострим кігтем. Найсильніший — середній

Особливості нандуобразных можна доповнити їх умінням шипіти і тим, що вони прекрасні плавці.

Місця проживання

Місцем, де мешкає нанду, є весь південноамериканський материк. Він живе в Болівії, Уругваї, Бразилії, Аргентині, Чилі, Парагваї. Для життя нанду вибирають рівнинні за савани
Види нандуобразных відрізняються один від одного в залежності від того, на якій ділянці материка вони мешкають. Нанду Дарвіна зустрічається на висоті 4,5 тис. м над рівнем моря і в південній частині Перу, тому він невеликих розмірів і дуже витривалий. Вид звичайний живе на низьких місцевостях, де клімат тепліше, внаслідок чого за розмірами він більше Дарвіна.
e41a81afadf23bd71c1886fbc5b61575 Страус нанду: опис і фото, де мешкає, особливості та зовнішні характеристики

Продуктивні якості

Все частіше нанду розводять на фермах завдяки високим продуктивним якостям. М’ясо птиці корисно з-за низького вмісту холестерину. Забійний вихід його дорівнює половині від загальної ваги. В середньому за сезон самка може знести близько 60 яєць, максимальний показник несучості — 80 штук.Бувають винятки, коли вона відмовляється нести яйця.
Шкіра страуса дуже цінується у виробництві сумок, одягу, взуття. Через міцності високо цінується і яєчна шкаралупа. З неї виготовляють прикраси, мініатюрні картини.

Характер і спосіб життя

Нандуподібних володіють спокійним, урівноваженим характером. Бійки трапляються тільки між самцями в шлюбний період. Живуть птахи стадами, які налічують від 5 до 30 особин. Самки, самці і молоді особини знаходяться разом. Нанду активні і харчуються в світлий час доби.Коли сильна спека, можуть спати вночі. Спеку вони переносять погано.

Нанду відносяться до полігамних птахів. У період розмноження вони утворюють групи з одного самця та 5-7 самок. Останні після запліднення відкладають яйця в одне гніздо. Потомство висиджує виключно самець. Він же знаходиться з молодняком в перші місяці життя.
f4bb07e7717271255484b8115671f910 Страус нанду: опис і фото, де мешкає, особливості та зовнішні характеристики

Нундуобразные їдять абсолютно все. В основному списку того, чим вони харчуються, є рослини, фрукти, овочі, комахи, дрібні хребетні. Стверджують, що вони можуть їсти навіть отруйних змій, але документального підтвердження цьому немає. Для перетравлення грубої їжі птахи ковтають невеликі камені або мінерали. Воду отримують в основному з їжі і можуть без неї обходитися досить довго.

Важливо! На сім’ю з шести страусів повинно припадати не менше 150 кв. м площі.

Особливості розведення

З кожним роком стає все більше ферм, на яких вирощують нанду. Їх м’ясо, що нагадує за смаком яловичину, відрізняється ніжною структурою і прекрасними дієтичними якостями. Яйця цих птахів також дієтичні. 352bdce7474199f2fc4f348f392fc571 Страус нанду: опис і фото, де мешкає, особливості та зовнішні характеристики

Для утримання птахів потрібні досить великі площі. На них повинні розташовуватися приміщення, де нанду містяться в зимовий період і в негоду, великі вольєри для прогулянок, бажано невеликі басейни для купання. Помешкання повинні бути великими, з високими стелями, теплі і захищені від протягів. На підлозі обов’язковий настил із сіна.
Нанду містяться сім’ями.

У кожній з них один самець і до п’яти самок. В приміщенні і на вигулі кожна сім’я відділяється від іншої перегородками.
Нандуподібних погано переносять спеку, тому на майданчиках для вигулу необхідно додатково обладнати навіси, під якими вони будуть відпочивати у спекотні дні. Вольєри повинні бути великими за площею, так як птах активна і любить ходити і бігати. Місця проживання повинні бути обладнані годівницями та поїлками, які щодня потрібно прибирати.

5124c6059120f22ed07581e13cd3edbc Страус нанду: опис і фото, де мешкає, особливості та зовнішні характеристики

Догляд за поголів’ям

Нанду не вимагають умов утримання підвищеної комфортності і невибагливі в утриманні. Досить забезпечити їм проживання в теплих житлах в зимовий період і виключити протяги. Птах вимагає щоденного вигулювання, в зимовий час її можна випускати у вольєр при температурі не нижче -4 °С.

Годування

Нанду рідко хворіють. В основному це відбувається від неправильного харчування або від переохолодження. Птахи чистять пір’я самостійно, в цьому допомогу людини їм не потрібна. Безумовно, потрібно стежити за шкірними покривами пернатих і, якщо вас бентежить їх стан, звертатися за допомогою до ветеринара.

Нандуподібних можуть їсти все. Проте краще не давати їм петрушку, жито, картоплю. Ці продукти можуть викликати у них проблеми з травленням. Годування не повинно бути одноманітним. У раціон пернатих включають зернові, свіжу траву, конюшину, люцерну, силос кукурудзи, овочі, боби. Птахів добре годувати комбікормом. В зимовий період в їжу обов’язково додають вітаміни і мінерали.
5e9a342400ae2a866489c027394acd0e Страус нанду: опис і фото, де мешкає, особливості та зовнішні характеристики

Дорослих особин

Дорослому нанду в день потрібно 1,5 кг корму. Їжу потрібно давати рівними порціями двічі в день. В літній період вона може складатися з конюшини, люцерни з додаванням зернових культур та овочів. Птахи чудово їдять буряки, капусту, моркву. В період несучості в раціон не рекомендується додавати кукурудзу.
Чи знаєте ви? Одне яйце нанду за вагою більше десяти курячих.
Досвідчені фермери рекомендують складати раціон вихованців наступним чином: 70% повинні становити рослинні корми, а залишок — комбікорм і вітамінно-мінеральні добавки.
d95c13255c3a8943f00725c640c33ab0 Страус нанду: опис і фото, де мешкає, особливості та зовнішні характеристики
Для живлення в зимовий період заготовлюється сіно, яке складає основу зимового раціону. Крім нього в цей час року нанду їдять коренеплоди, зерно. Додавання вітамінів і мінералів у цей період обов’язково. Біля годівниці повинна завжди знаходитися поїлка з чистою водою. Її потрібно міняти раз в день.
В приміщенні, де перебувають вихованці, повинна бути гірка дрібних камінчиків, гальки. Птахи клюють її по мірі необхідності. Це сприяє переварюванню їжі.

Молодняку

Молоді особини можуть не є від двох до шести днів з моменту вилуплення. Це відбувається тому, що в пуповині у них є жовтковий мішок, який забезпечує їм харчування в цей період. Корм у молодих нанду повинен бути в годівниці постійно і складатися з подрібнених до 1 см листя конюшини або люцерни, овочів.
4ce6ed7ace5213942b99f1f969282913 Страус нанду: опис і фото, де мешкає, особливості та зовнішні характеристики

Пташенята люблять буряк, морква, яблука. Потрібно додавати в раціон яєчну шкаралупу, черепашник, дрібні камінчики вапняку. Це сприяє формуванню скелета маленького нанду.

Важливо! До чотирьох місяців маленьким нанду не можна давати корми, що містять велику кількість клітковини.

Розмноження

Шлюбний період у нанду припадає на весняний період. Статева зрілість у птахів наступає у двох-трирічному віці. У природному середовищі існування самці б’ються за самиць, гарем дістається сильнішому, а переможений йде.
230f9efd768ae92078dd18bb48c312ed Страус нанду: опис і фото, де мешкає, особливості та зовнішні характеристики

Самець красується перед самками, розпушує пір’я. Він запліднює від 5 до 7 самок, які відкладають яйця в одне гніздо. Пташенят висиджує самець. Вони вилуплюються приблизно через 6 тижнів. Перший час самець знаходиться з ними.
На фермах шлюбний період у нанду може початися в березні і закінчитися у жовтні. Яйця поміщають в інкубатори. Температуру там підтримують на рівні +35 °С.

Корисні поради для початківців

Для успішного розведення нанду потрібно наступне:

  • велика площа змісту;
  • правильно складений раціон годівлі;
  • достатнє місце для вигулу;
  • наявність чистої води;
  • просторе житло з відсутністю протягів;
  • щоденне прибирання середовища проживання;
  • профілактика можливих захворювань.

Також читайте про інших породах страусів таких як Ему і Африканський.
Нанду схожий на страуса зовні, але має менші розміри. Їх розведення набирає популярність з кожним роком. Все тому, що вони невибагливі в утриманні, вимагають мінімального догляду.

Подобається? Поділіться з друзями:
Корисні поради на кожен день