Африканський страус: опис, вага, зріст, фото

Найбільша птах у світі – це страус; даний вид є єдиним представником однойменного роду. Ці гігантські птахи живуть в диких умовах, але піддаються одомашненню. Прочитавши цю статтю, ви дізнаєтеся, чим вони цікаві й як виглядає їх життя в місцях природного проживання.

Зовнішній вигляд

Зовнішній вид страуса дуже незвичайний. Якщо не вважати дуже схожих казуароподібних птахів, таких як австралійський ему, інших істот з схожими характеристиками вчені не виявили. Насамперед страус виділяється своїм незвичайним зростанням. Висота тіла пернатого – 1,8–2,7 метра. Вага птиці досягає 50-75 кг Довга шия дозволяє пернатим харчуватися рослинністю на верхівках дерев і височинах. У той же час, голова у них невелика порівняно з іншою частиною тіла.

ed57a5ff89779f9ab19426da7c50350e Африканський страус: опис, вага, зріст, фото29f3486dd7cacaf80b59770b9167d268 Африканський страус: опис, вага, зріст, фото3e1430d52c3d18be6726565857f57f82 Африканський страус: опис, вага, зріст, фотоdf25c1819b5223bfef6014187f24f657 Африканський страус: опис, вага, зріст, фотоe4cde93976d754697c3f348fb8d05877 Африканський страус: опис, вага, зріст, фотоe47b8bf92fca1833146b91629a29df23 Африканський страус: опис, вага, зріст, фотоa86820248a0fbdd8af61752b2fb42b5a Африканський страус: опис, вага, зріст, фото7818fb931141edc9e2a6826c9f973be6 Африканський страус: опис, вага, зріст, фото2b212c4a35b4dad5ac7ec630f8025593 Африканський страус: опис, вага, зріст, фото5afdaa4a395dcd3680af65edeb90be84 Африканський страус: опис, вага, зріст, фото460330cba605a1e35c0eb8233a05c85c Африканський страус: опис, вага, зріст, фото8215d80b4acef2a6b669cd5e0b736e8b Африканський страус: опис, вага, зріст, фото3d29ef8f6c3c6cd7894a4cb7067964e5 Африканський страус: опис, вага, зріст, фотоdfa04ed464be35b716f95e377d003864 Африканський страус: опис, вага, зріст, фото

Очі досить великі, захищені густим шаром вій. Дзьоб плоский. Мозок птахи розміром, що не перевищує волоський горіх. Зір і слух у страусів дуже добре розвинені, а високий зріст дозволяє здалеку побачити небезпеку і попередити побратимів. Вони здатні бачити на відстані близько одного кілометра.

Страус – птах, який не літає. Слабкий розвиток грудної клітки і крил, а також велике за вагою тіло не дозволять йому злетіти. Тим не менш вони відмінно бігають. Високі і сильні ноги птиці дають їй можливість розвивати швидкість до 70 км/год в моменти небезпеки. На ногах розташовані два пальці. Один з них великий, закінчується гострим кігтем, другий-трохи менше. Ороговілі ділянки шкіри на пальцях допомагають птиці при ходьбі. Нижня частина ніг покрита лускою.
6d3dc553bd3366c9aabea61d88172763 Африканський страус: опис, вага, зріст, фото
Оперення покриває тулуб, а шия, ноги і голова вкрита дрібним пухом. Розмах крил досягає двох метрів, однак на грудині кіль відсутній, що дозволяє пернатим злітати. Яйця у страусів дуже великі, їх вага досягає півтора-двох кілограмів. Шкаралупа біла, за формою яйце нагадує кулю. Шкаралупа настільки міцна, що здатна витримати вагу середньостатистичної людини. На відміну від інших птахів, у страусів в будові тіла присутній сечовий міхур. Уретра виводиться з окремого отвори.
Чи знаєте ви? Назва цього виду птахів перекладається як «горобець-верблюд».

Ареал проживання і спосіб життя

Страуси живуть в Африці, в саванах і напівпустелях на її території. Раніше ці птахи також мешкали в Сирії і на Аравійському півострові. Рівнини, болота і повні зыбучего піску пустелі – це місця, яких птахи уникають. Подібна поверхня не дає можливість когтистым лапам чіплятися за поверхню, і швидкість ходьби та бігу істотно знижується.
1cb2d9b2e16e44cb38f1b4b204b25cfd Африканський страус: опис, вага, зріст, фото
Страуси – стадні тварини. У зграї може бути до п’ятдесяти птахів, всі вони ведуть осілий спосіб життя. Серед них існує ієрархія. Самець вибирає кількох самок, виділяючи одну з них, як найголовнішу. У період спекотного дня і ночі зграя відпочиває. А ось сутінки – найбільш продуктивний період життя у цих птахів.

Читайте також:  Біла швейцарська вівчарка: опис прооды з фото і відео

Чи знаєте ви? Існує міф, що страус ховає голову в пісок при вигляді небезпеки. Однак дана теорія, що базується на записах давньоримського філософа і мандрівника Плінія Старшого, наукою не підтверджена.

Чим харчується

Страус – всеїдний птах. Проте вони воліють вибирати рослинну їжу, деяких ссавців і камінчики, які допомагають їх травній системі впоратися з переварюванням продуктів.

Вони вживають таку рослинну їжу:

  • насіння;
  • плоди;
  • квіти;
  • листя.

94be6d5a6ed0c540c26787ad66c03d96 Африканський страус: опис, вага, зріст, фото

Також страуси їдять:

  • черепах;
  • комах;
  • ящірок;
  • птахів;
  • гризунів.

Потрібно врахувати, що ці пернаті воліють підбирати їжу з землі, а не пастися або ж полювати, тому вони можуть вживати і падаль. Ну а найсмачнішою їжею ці птахи вважають сарану. Непомірне споживання цих комах може навіть призвести до ожиріння птиці. У страусів немає зубів, тому вся їжа, яку проковтують птахи, відразу потрапляє в шлунок. Щоб краще перетерти великі шматки їжі, він ковтає невеликі камінчики гальки. У дорослої особини може бути близько кілограма каменів в організмі.

Природні вороги

Основна небезпека для зграї виходить від хижаків: гієн, гепардів, шакалів і львів. Також яйцями страусів можуть харчуватися стерв’ятники. І хоча один удар великого кігтя страуса може поранити лева, у молодняку дуже низька виживаність. Це основна причина невисокої чисельності популяції цих птахів. Також страусів довгий час винищували браконьєри заради незвичайних пір’я для опахал і віял.

Важливо! Так як цей птах живе у посушливих районах, вона може довгий час не пити. Але отримавши можливість, із задоволенням вживає воду і навіть плаває в ній.

Розмноження

Страуси розмножуються в літньо-осінній період, приблизно з червня по жовтень. У цей час самець починає агресивно сприймати інших самців з череди, тому воно розпадається. Самець може кинутися на суперника і спробувати вдарити ногами, проте до самкам він ставиться добре.

Читайте також:  Амитразин для кішок і котів: інструкція та показання до застосування | ціна, відгуки

Шлюбні ігри у пар проходять таким чином: самець широко розправляє крила і видає звук, схожий на рик. Після цього він припадає на лапи, розмахує крилами і по черзі схиляє голову до плечей.

Самець обирає кілька самок для своєї нової зграї. Одну з них він обирає головною, допомагаючи їй висиджувати пташенят. Самець риє яму для гнізда глибиною до 60 сантиметрів, облаштовує його з допомогою гілок, листя та інших матеріалів, і вичікує, поки головна самка знесе перші яйця.

Потім він сідає у заглиблення, зігріваючи пташенят в шкаралупі, а тим часом решта самки несуть свої яйця до нього в гніздо. Що цікаво, яйця головною самки завжди знаходяться по центру гнізда. В одному поглибленні може бути до 25 страусиних яєць.
e75b1b5fa7739718e30f953b15a21c1c Африканський страус: опис, вага, зріст, фото
Період висиджування триває близько півтора місяців. Самець висиджує яйця вночі, а вдень кладку зігріває самка. Ці пернаті практично не сплять, максимум 15 хвилин кілька разів в добу, тому без проблем можуть висиджувати пташенят одну частину дня, а в іншу – шукати корм і воду.

Через шість тижнів з’являються страусенята. Процес вилуплення дуже складний, так як маленьким пташенятам необхідно пробити дуже товсту шкаралупу в 0,5 див Коли всі пташенята вилупилися, батьки розчавлюють шкаралупу, на яку злітаються мухи – ці комахи і стають першою їжею пташенят.

Важливо! Тривалість життя страусів становить від 30 до 50 років залежно від умов проживання.

Відразу після народження їх дрібні пір’я-щетинки мають жовто-сіре забарвлення і змінюють свій колір до двох років. Вага пташенят досягає 1,2 кг. Малюки відразу можуть самостійно пересуватися, використовуючи зір для орієнтування в просторі. Перший час пташенята живляться тільки комахами і дрібними рептиліями. Від хижаків їх захищають батьки, распластывая по землі свої величезні крила. З батьками пташенята живуть до віку двох років, після чого у них починається період статевої зрілості і вони створюють свої власні пари.
0077999ce505f3bbec911591b2da023e Африканський страус: опис, вага, зріст, фото

Читайте також:  Отруєння корови: ознаки, симптоми і лікування

Цілі розведення в домашніх умовах

Раніше в африканських фермерствах страусів намагалися розводити в якості тяглової сили. Дорослий самець у стані підняти людину і пронести його необхідну відстань верхи. Однак ці птахи вимагають високих матеріальних витрат і їх важко навчити, тому зараз їх виводять заради м’яса, яєць, шкіри та оперення.

Рекомендуємо до прочитання07b50f26df10f8c0b34216844b4ae360 Африканський страус: опис, вага, зріст, фотоМ’ясо страуса: користь і шкода, харчова цінність, правила вибору і приготування

М’ясо страуса за смаком нагадує яловичину, так як воно більш жорстке, ніж в інших птахів. Його використовують у деяких стравах екзотичної кухні.

Яйця використовують і в кулінарії, і в мистецтві. Їх розписують різними матеріалами, виготовляють з них сувеніри.

Страусина шкіра вважається елітним матеріалом, завдяки незвичайній тонкою текстурою. З неї виготовляють різні аксесуари. Також цих птахів розводять у зоопарках, захищаючи таким чином поголів’я страусів від вимирання в дикій природі.

Нарівні з левами, слонами і жирафами, величезні птахи стали символами дикої природи Африки. І хоча зараз їх можна зустріти в наших краях не тільки в зоопарках, але і на фермах, їх екзотичний вид вражає уяву як і раніше.

Подобається? Поділіться з друзями:
Корисні поради на кожен день