Абрикосове масло: характеристика, властивості, правила використання в косметології, протипоказання до застосування

Абрикос, крім того що є улюбленим багатьма людьми плодом, володіє ще однією чудовою властивістю — олія з його насіння має масу корисних якостей. В яких ситуаціях і для чого його використовують, ви дізнаєтеся з цієї статті.

Зміст статьиПоказатьСкрыть

  • Можна використовувати абрикосове масло в косметології
  • Характеристика та властивості абрикосового масла
  • Правила застосування абрикосового масла
    • Для тіла
    • Для особи
    • Відео: абрикосове масло для особи
    • Для нігтів і кутикули
    • Для волосся
  • Можна користуватися абрикосовим маслом щодня
  • Як ще можна використовувати абрикосове масло
  • Протипоказання до застосування

Можна використовувати абрикосове масло в косметології

Олія з абрикосових кісточок не просто знайшло своє застосування в косметології, а давно і міцно зарекомендував себе прекрасним засобом. Це джерело вітамінів, необхідних для шкіри жирних кислот та інших корисних речовин. При правильному і своєчасному застосуванні, олія може стати альтернативою для тих, хто хоче усунути вікові зміни, але не поспішає звертатися до послуг косметичної медицини. Однак не слід думати, що цей засіб підходить тільки людям у віці, — воно цілком здатне допомогти і молоді, що відчуває типові вікові проблеми з шкірою.
92e95cd8736c0d77a40aca75853436b4 Абрикосове масло: характеристика, властивості, правила використання в косметології, протипоказання до застосування

Характеристика та властивості абрикосового масла

Абрикосове масло отримують за допомогою холодного віджиму (пресування) з кісточок однойменного плода. Даний метод є традиційним для отримання ефірних масел і найбільш ефективним з точки зору збереження корисних властивостей продукту. Одержувана з кісточки субстанція має блідо-жовтий колір і легкий запах мигдалю.

Чи знаєте ви? Ще 5 тисяч років тому люди знали про цінності витяжки з абрикосової кісточки. Як сказано у старокитайських трактатах, тоді засіб використовували для лікування виразок, запалень (у тому числі вух і носоглотки), пухлин, геморою.

Користь продукту обумовлена його багатим вітамінним і мінеральним складом:

  • жирні кислоти, насичені (пальмітинова та стеаринова) і ненасичені (олеїнова і лінолева) — олеїнова кислота є сильним антиоксидантом, переважною дію вільних радикалів. Лінолева кислота стимулює імунні функції, сприяє живленню тканин, благотворно впливає на їх стан;
  • фітостероли — стероїдні спирти рослинного походження, сприяють протікання відновних процесів у шкірі;
  • вітамін А — пригнічує запальні процеси, має антиоксидантну дію;
  • вітаміни групи В сприяють загоєнню ран, а також нормалізації обмінних процесів клітинного дихання та загального стану шкірного покриву;
  • вітамін С — потужний антиоксидант, стимулює роботу всієї імунної системи, виводить вільні радикали, відновлює вітамін Е;
  • вітамін Е — чинить антиоксидантну дію, стимулює вироблення колагену і волокон еластину;
  • вітамін F — рідкісне поєднання ненасичених жирних кислот, сприяє підтримці шкіри в хорошому стані і нормалізації роботи серця;
  • калій і магній — беруть участь у регуляції водно-сольового балансу, що позначається на зволоженості шкіри, сприяють нормалізації кровотоку, необхідного для клітинного харчування.

e2f2752de76e44bf8b5c8a93a233a1b9 Абрикосове масло: характеристика, властивості, правила використання в косметології, протипоказання до застосування

  • Серед корисних властивостей масла слід виділити такі:
  • антимікробну;
  • протизапальний;
  • антиоксидантну;
  • відновлюючий;
  • тонізуючий;
  • зволожуючий;
  • поживне.

Розглянутий продукт захищає шкіру від дії ультрафіолету, бере участь у виробленні колагену і еластину, пригнічує процеси старіння. Купувати масло абрикоса треба тільки у перевіреного постачальника в ліцензованих торгових точках.

Важливо! Амігдалин іноді називають вітамін В17 і позиціонують як панацею від раку, проводячи агресивну рекламу препарату. Традиційна медицина вважає таку діяльність шарлатанством, а в США розповсюджувачів таких Бадів переслідують на законодавчому рівні.

По-перше, ви гарантовано отримаєте там якісний продукт, а по-друге, в ньому буде допустимий вміст амігдаліна — речовини, яка може стати причиною отруєння при його безконтрольному прийомі. У якісного продукту здатність заподіювати шкоду людському здоров’ю відсутня.

Правила застосування абрикосового масла

Як таких, відмінностей у правилах застосування тих або інших частин тіла не існує. Скоріше мають місце деякі особливості, про які буде сказано нижче.

Для тіла

Головне достоїнство абрикосового масла в його застосуванні для тіла — зволожуючі властивості продукту. Якщо відразу після прийняття ванни або душа нанести цей натуральний зволожувач, епідерміс його вбере дуже швидко, завдяки розкритим порам. Витиратися насухо перед нанесенням продукту не слід, тоді дія буде схоже з зволожуючим кремом високої якості.
73958f5297ab12464c3611318adb059d Абрикосове масло: характеристика, властивості, правила використання в косметології, протипоказання до застосування
Засіб посилює циркуляцію крові, підвищує пружність і еластичність шкірного покриву. Ці та інші якості продукту дуже ефективні для усунення целюліту, а також для використання в якості масажного масла, при різних обгортаннях.

Для особи

Масло кісточок абрикоса рекомендовано до застосування для шкіри обличчя, особливо при вікових змінах.

Спосіб використання продукту залежить від того, яку проблему необхідно вирішити:

  • Протирання. Дана процедура цілком може замінити використання нічного живильного крему. Масло наносять на косметичний тампон і протирають шкіру обличчя на ніч, незадовго до сну. Продукт відмінно вбирається, проникаючи в глибокі шари шкіри.
  • Примочки. Відмінний засіб для видалення зморшок біля очей. Робити примочки потрібно кожен вечір, завдаючи невелику кількість масла на проблемну область і на всю очну ямку.
  • Компреси. Візьміть шматок марлі або бинта, складіть кілька разів, нанесіть на отриманий тампон масло і помістіть компрес на область особи, яка потребує догляду. Таку процедуру можна виконувати 2-3 рази на день, до тих пір, поки не буде досягнутий результат. Такий компрес заспокоює шкіру, знімає роздратування, загоює рани і відлущує відмерлі частинки епідермісу.
  • Додавання в креми. Продукт використовується в якості додаткового інгредієнта до будь-якого крему, додаючи йому корисних якостей. Особливо актуальна така добавка до нежирним кремів (просто капнути кілька крапель). Тільки слід пам’ятати про те, що з’єднувати компоненти слід перед безпосередньо перед застосуванням, для максимального збереження корисних якостей.
  • Масаж обличчя. Використовуйте його в якості масажного масла, наносячи на обличчя 2-3 рази в тиждень і втираючи легкими масажними рухами. Процедура має противіковою розслаблюючу дію.
  • Основа для масок. Найпоширеніший спосіб застосування. Додавати можна в будь-яку маску, як промислового виробництва, так і власного.
  • Відео: абрикосове масло для особи

    Для нігтів і кутикули

    Здатністю надавати шкірі пружність і еластичність обумовлено застосування засобу для усунення проблем з нігтями і кутикулами, на яких часто утворюються задирки. Адже саме ці неприємні задирки і є наслідком недостатньо еластичною і пружною шкіри. Причиною такого явища часто стає нестача саме тих вітамінів, які відповідають за стан шкіри (А, Е, До). Цей дефіцит з успіхом може заповнити масло абрикоса.

    Важливо! Використовуючи масло абрикоса для нігтів і кутикули, його слід злегка підігріти перед застосуванням, хоча така процедура не буде зайвою і при використанні для інших цілей.

    Використовуючи продукт для усунення проблем з нігтями і кутикулами, слід пам’ятати, що в тверду поверхню нігтів засобу проникнути набагато складніше, ніж в шкіру. ccc250924679e8216e902733a8a881b1 Абрикосове масло: характеристика, властивості, правила використання в косметології, протипоказання до застосування
    Так що для досягнення ефекту нігті слід попередньо розпарити, для чого потрібно занурити їх у теплий мильний розчин на 15-20 хвилин (як на манікюрі).

    Для волосся

    М’яке ніжне дію на шкіру, здатність відлущує її відмерлі частинки, усувати лупа і знімати роздратування, — все це робить абрикосове масло незамінним продуктом по догляду за волоссям та шкірою голови. Його застосовують для припинення випадання волосся, лікування посічених кінчиків; воно надає волоссю блиск і життєву силу.
    7421a2cd3a56b8b0ef789e6766116273 Абрикосове масло: характеристика, властивості, правила використання в косметології, протипоказання до застосування
    Застосовуючи різні засоби для волосся на його основі (маски, втирання і т. д.), слід пам’ятати про те, що наносити засіб, в будь-якому випадку, слід на розігріті чисті волосся, після чого їх потрібно обернути і утеплити за допомогою махрового рушника. Після проведення процедури волосся миють шампунем.

    Можна користуватися абрикосовим маслом щодня

    Якщо до засобу немає індивідуальної нестерпності, користуватися ним можна не тільки щодня, але і по кілька разів на добу. Наприклад, чергуючи маску і зволожуючі вечірні процедури на основі кошти, а також користуючись ним для зволоження тіла після водних процедур.

    Як ще можна використовувати абрикосове масло

    Абрикосове масло широко застосовують в ароматерапії. Засіб допомагає позбутися головного болю і розслабитися, для чого потрібно налити його в аромалампу і поставити її на вогонь. Подібним же чином продукт діє, якщо його використовувати для поливу на камені в сауні або лазні, попередньо капнувши кілька крапель в теплу воду.

    Приймають продукт і всередину, — при проблемах серця і судин, недокрів’ї, набряках, хворобах ШЛУНКОВО-кишкового тракту та проблеми ендокринного характеру. Засіб також корисно при дефіциті вітамінів, постійних стресах і в якості антиоксиданту.
    6251614afe46cefac0af9eec9c473c29 Абрикосове масло: характеристика, властивості, правила використання в косметології, протипоказання до застосування

    Протипоказання до застосування

    • У засоби існують тільки два протипоказання:
    • алергія;
    • індивідуальна непереносимість.

    Про те, наскільки дана речовина безпечне, говорить той факт, що його рекомендують для масажу живота в період вагітності. Метою такого масажу є розгладження розтяжок.

    Чи знаєте ви? У середньовічній Англії абрикосове масло цінувалося буквально на вагу золота.

    Часом нас оточують самі, здавалося б, звичайні речі, про справжню корисність яких ми і не підозрюємо. Одним з таких продуктів є ефірна олія кісточки абрикоса — прекрасний натуральний засіб, здатний допомогти при безлічі проблем косметологічного характеру.

    Подобається? Поділіться з друзями:
    Корисні поради на кожен день
    Залишити відповідь