Гусак сухонос: опис породи, середовище проживання, харчування

Гусак сухонос належить до численного сімейства водоплавних качиних із загону гусеподібных. З давніх часів їх багато видів приручені людиною з метою отримання яєць, м’яса й пуху. Вони є популярним об’єктом для мисливського промислу. Але на сухоноса з-за незначної чисельності дозволений відстріл тільки в обмежених кількостях.

gus sukhonos: opisanie porody, sreda obitaniya, pitanie121 Гусак сухонос: опис породи, середовище проживання, харчуванняГусак сухонос перелітний птах, але також їх вирощують в господарстві

Для збільшення популяції яйця диких особин підкладають під домашніх квочок. З яєць виходять пташенята, легко переносять неволю. На деяких територіях місцеве населення відловлює пташенят, вирощує їх до підйому на крило, щоб отримати смачне й поживне м’ясо.

Особливості виду

Близькими родичами виду вважають:

  • гуменника;
  • сірого гусака;
  • китайського гусака.

Гуменники не сильно «прив’язані» до води, навіть менше своїх сірих побратимів. При спостереженні здалеку важко виявити різницю між ним і сухоносом. Головна відмітна особливість полягає в більш великому тілі останнього і наявності «шишки» на дзьобі. Політ птаха важче, ніж у інших особин, але не менш швидкий.

Домашні китайські гуси були описані ще Дарвіном. Вони є предковой формою дикого сухоноса. У 18 столітті в країни Європи птахів завезли з Китаю або Японії. На території Росії з’явилися нащадки диких прабатьків — вітчизняні породи:

  • переяславська;
  • холмогорская;
  • горьковская;
  • кубанська.

Сухонос з крику дуже схожий на сірого гусака, але голос більш сиплий. Він менше обережний, напевно, тому їх налічують всього 10000 особин.

Ареали і біотипи

Місця проживання китайського лапчатого і сухоноса також схожі — це райони Сибіру, Китаю, Монголії, рідше зустрічаються в Кореї і Японії. На територіях Росії гусака сухоноса зустрінеш в:

  • Забайкаллі;
  • Нижньому і Середньому Приамур’ї;
  • Єврейської автономної області;
  • північній частині Сахаліну.

gus sukhonos: opisanie porody, sreda obitaniya, pitanie122 Гусак сухонос: опис породи, середовище проживання, харчуванняЯк і всі птахи, вони люблять жити недалеко від водойм

Гірські, рівнинні, степові рельєфи з річковими або озерними басейнами комфортні для сухоноса. Але при міграціях, кочівлі гусака можна виявити далеко від водойм, в оголених степах. На гірських ландшафтах він селиться в гирлах річок, займає річкові заплави, ущелини гір, де росте рідка рослинність. Лісові, прісноводні, солонуваті озера, болотиста місцевість з заростями рогози, очерету – для птахів улюблені місця.

Після появи виводка вони живуть на піщаних, озерних косах, також поблизу рівних мулистих берегів річок. Ареалів проживання сухоноса від року до року стає менше. Землі, придатні для гніздування, відкривають для потреб людини, залишаючи птахів без будинку.

Гусак сухонос – перелітний птах, яка зимує в різних місцях малими, але гучними групами. При перельоті члени зграї голосно спілкуються, видають протяжний звук, ніби з труби, що нагадує «го-го-о-о».

Опис

За анатомічною будовою самка поступається розмірами самця. Її також можна відрізнити за відсутності на надклювье вираженого здуття. Якщо брати в середньому, то:

  • розмах крил чоловічої особини становить 1616 мм, жіночої – 1510 мм;
  • довжина тіла 922 мм, 800 мм, відповідно;
  • довжина крила 468 мм і 444 мм;
  • довжина дзьоба у гусака 95 мм і 87 мм у гуски;
  • висота нижньої щелепи 7,5 мм, 6,8 мм;
  • вага особини варіюється від 2,8 до 4,5 кг.

При порівнянні з тим же гуменником сухонос має більш привабливий забарвлення. Спинка темна з сірувато-оливковими вставками. З боків тулуба виділяються світлі цятки серед червонувато-сірого оперення. Криючі крила і махові пера – сірі, решта частини чорно-бурі. Черевце має сірувато-бурими тонами, що переходять у жовті кольори ближче до шиї і хвостовій частині. Зоб, грудка світло-сірої палітри. Задня частина шиї дорослої особини рудувато-коричневе. Голова частіше жовтувато-бежева, блідіше спинний області. Від дзьоба проходить затемнена смуга. Дзьоб і чорні нігті, лапи червонувато-оранжеві. Радужина очей червонувато-бура. Лоб прикрашений білою смугою.

Молодих особин відрізняє від дорослих сухоносов відсутність у підстави дзьоба білій вузькій окантовки. Спинна частина більш тьмяна, на бічних сторонах немає світлих плям або смуг. Дзьоб бурий, лапки темно-жовті.

До кінця не вивчений процес линьки гусака сухоноса. Статевонезрілі особини, що не мають пари, в продовження літа тримаються окремими компаніями. Линяти вони починають раніше інших — з початку червня. Сімейні пари змінюють оперення пізніше, у першій половині серпня. Але при насиджуванні пташенят відбувається зміна з початку липня. В протилежність побратимам інших порід сухоносы-батьки линяють, не віддаляючись від потомства.

gus sukhonos: opisanie porody, sreda obitaniya, pitanie123 Гусак сухонос: опис породи, середовище проживання, харчуванняЛиняють сухоносы швидше всіх представників водоплавних

Продовження роду

На намічені місця гніздування птахи прибувають рано, коли лід на водоймах не встиг розтанути. Це говорить про те, що вони адаптовані до розмноження при суворих умовах. Час створення пар не з’ясовано. Швидше за все, птахи утворюють сім’ї при міграціях або на зимівлях. Сходяться вони як поодинокі пари, або збираються невеликими групами. Пари можуть утворюватися і пізніше, при осілості.

Гнізда ці птахи будують до кінця травня — на землі у траві. Самка робить невелике поглиблення, вистилає його сухою рослинністю і пухом. Відкладання яєць на високогір’ях буває пізніше, ніж на низовинах. Кладки налічують від 5 до 8 яєць з середніми параметрами:

  • розміром 82х57 мм;
  • вагою 14 р.

Гуска насиджує потомство, «чоловік» не відходить далеко від гнізда. Самка залишає виводок неохоче. Коли підростаюче покоління починає здійснювати самостійні прогулянки по берегах водойм, ховаючись у траві, поблизу походжають дорослі. Вони охороняють малюків і виступають в ролі вихователів. Зростання пташенята набирають швидко, до кінця червня деякі досягають половини габаритів дорослих сухоносов. На високогір’ях це відбувається пізніше, до кінця липня.

При небезпеці гуси сухоносы відволікають увагу, злітають недалеко, опускаються на землю, починають кульгати і волочити одне крило. Малюки-пуховички ховаються в заростях трави, тільки собаки здатні їх відшукати. На озерах і річках при переслідуванні птиці відпливають на середину, а малюки пірнають або витягають шийки, розпластавшись на воді.

Спостерігаються невеликі виводки, іноді всього 2 пташеня. Сім’ї сухоносов можуть об’єднувати потомство в «дитячий садок». В таких випадках при 4-6 дорослих птахів знаходиться велика кількість маленьких і молодих.

Календар сухоноса

Відліт із зимівель відбувається в кінці березня. Великі скупчення гусей пролітають через озеро Орок-Нор, розташоване на центральній території Монголії. На озері Ханка Приморського краю Росії спостерігаються масові переміщення в середині квітня. А ось на плато Тунка Забайкалля вони з’являються в травні. Загальна траєкторія весняних польотів сухоносов:

  • на північ і північний схід;
  • на північ і північний захід.

gus sukhonos: opisanie porody, sreda obitaniya, pitanie124 Гусак сухонос: опис породи, середовище проживання, харчуванняКалендар перельотів у сухоносов різний, в залежності від клімату місця проживання

Свої гнізда на високогір’ях сухоносы залишають раніше, опускаючись до низовинами. Потім передові групи починають міграцію. До кінця серпня зграї гусей з’являються на північних територіях пустелі Гобі. Осінні перельоти мають напрямку в залежності від точки відправлення:

  • південне;
  • південно-східне;
  • південно-західне.

Масові зимівлі знаходяться на:

  • узбережжі Жовтого моря;
  • берегах заток Шанхаю;
  • річках і озерах басейну Хуанхе і Янцзи.

Раціон і поведінка

Основною складовою раціону гусака сухоноса є трав’яниста рослинність, притаманна місцевості, де він оселяється. Вчені проводили експеримент: для десяти птахів, відловлених у серпні, їжею служила осока. Але вони ласують не тільки осокою. Вживають:

  • насіння злаків;
  • пагони та корінці;
  • хвою;
  • рослини, що виростають на водоймах;
  • рідше ягоди і комах.

У весняний період сухоносы часом ведуть себе необдумано. Не лише шлюбні ігри тому провиною, але і невгамовне цікавість. Якщо птахи примітили зачаївся мисливця або його пса, вони намагаються роздратувати їх. Розгортаються до них, підлітають на близьку відстань, пролітають два-три кола, щоб привернути до себе увагу.

Якщо поранити гусака, то він близько до себе не підпустить. Коли наближаєшся до сімейних особинам, вони злітають, роблять 3-4 па і відлітають кроків на 200. Після птахи можуть довго не повертатись.

При линянні кидаються у воду, занурюють тулуб таким чином, що видно одна голова. Буває, повністю ховаються під водною поверхнею, щоб доплисти до безпечної території і непомітно туди пробратися.

gus sukhonos: opisanie porody, sreda obitaniya, pitanie125 Гусак сухонос: опис породи, середовище проживання, харчуванняНавесні птахи ведуть себе дивно, спеціально привертають до себе увагу мисливців

Сухонос і Червона книга

Сухонос – птах, що охороняється в багатьох країнах, а в Росії вона вважається самим рідкісним гускою. Він занесений в Червону книгу як зникаючий вид. На зменшення чисельності впливає багато причин:

  • спорудження гідроелектростанцій;
  • зміна заплавних територій;
  • втручання людини в природне середовище;
  • погіршення умов зимівлі.

До середини 20 століття гусака можна було зустріти на територіях:

  • Зайсанской улоговини;
  • Південного Алтаю;
  • Південного Предбайкалля;
  • басейну річки Амур;
  • гирла річки Уди;
  • Північному Сахаліні і т. д.

Ближче до 70-х років відбулося скорочення територій для гніздування. Краєвид був поміщений в червоний список Міжнародного союзу охорони природи 1996 року. Гусака сухоноса зарахували до оберегаемым птахам:

  • додатком 2 Боннської Конвенції;
  • договорами про охорону мігруючих птахів, укладених між Росією і Японією, Кореєю і КНДР.

З 1977 році на озері Удыль існує заказник. Торейские озера, місця гніздування, віднесені до Даурскому заповіднику. У зоопарках сухоноса часто зустрінеш, він розводиться в неволі, але все ж спостерігаються сліди виродження.

Для збереження цього водоплавного робляться певні кроки, але, щоб захистити птицю від зникнення, потрібно ще чимало, в тому числі провести моніторинг популяцій на Забайкальських, Амурських територіях та укласти додаткові угоди з Китаєм.

gus sukhonos: opisanie porody, sreda obitaniya, pitanie126 Гусак сухонос: опис породи, середовище проживання, харчуванняВідео

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями: